Indskudslån: Lån penge til indskuddet, og kom godt i hus

Har du brug for at låne til et indskud?  Herunder har vi gjort det beskidte arbejde, og samlet alle de informationer, du skal vide om indskudslån i Danmark i 2023. Find ud af hvad et …

Har du brug for at låne til et indskud? 

Herunder har vi gjort det beskidte arbejde, og samlet alle de informationer, du skal vide om indskudslån i Danmark i 2023. Find ud af hvad et indskudslån er, hvor og hvordan du kan søge om et, hvordan du afdrager og hvad de øvrige betingelser er.

Du har selvfølgelig også mulighed for nemt og hurtigt at få udbetalt et lån til et indskud direkte gennem vores lånemodul her på siden. Fortæl os hvor mange penge, du har brug for, og hvor lang en afdragsordning, du ønsker – så sender vi din låneansøgning om indskudslån videre til de låneudbydere, vi samarbejder med.

Du får svar inden for ganske kort tid, og så vælger du blot det lån, der passer dig bedst.

Hvad er et indskudslån?

Et indskudslån – også kaldet et boligindskudslån – er et lån, der dækker det indskud, som du skal betale når du flytter i en lejebolig.

Indskuddet dækker i virkeligheden over to forskellige poster: depositum og forudbetalt leje.

Depositum er et beløb svarende til 3 måneders husleje, som du indbetaler til din udlejer ved indflytning. Udlejer hensætter depositummet til istandsættelse, og det tages i brug når du en dag flytter fra lejeboligen. Er der penge til overs fra depositummet vil du få dem udbetalt, når istandsættelsen er færdig.

Forudbetalt leje er et beløb, der dækker huslejen forud i 1-3 måneder. Den forudbetalte leje er udlejers sikkerhed for, at du kan betale din husleje. Kan du ikke betale din ordinære husleje, så kan udlejer trække pengene fra den forudbetalte husleje – i så fald vil du ofte også blive opsagt med tre måneders varsel. Ved opsigelse er det den forudbetalte husleje, der “betaler” dine sidste tre måneder i lejeboligen.

Det siger sig selv, at indskuddet – kombinationen af depositum og forudbetalt husleje – ofte er rigtig mange penge. Ja, faktisk er det ofte 6 gange størrelsen på en almindelig måneds husleje. 

Og det er altså ikke alle, der selv har en opsparing til at stå, der kan betale beløb af en sådan størrelsesorden. Netop derfor er et indskudslån smart – for her kan du låne pengene til indskuddet.

Du kan ofte få indskudslån hos Danmarks kommuner

Indskudslånet har sin egen kategori, fordi det er en særlig type lån, som Danmarks kommuner under visse forudsætninger tilbyder alle danske statsborgere. 

Muligheden for at optage et indskudslån hos en kommune er et led i myndighedernes bestræbelser på at skaffe tag over hovedet til alle, der vil have det. Ja, faktisk er indskudslånet fra kommunen rentefrit i de første 5 år – det finder du ikke tilsvarende hos bankerne.

Landets kommuner har ofte pligt til at give dig et indskudslån, hvis du ønsker det. Betingelsen er, at du flytter i en “almen bolig” – dvs. at det er en boligforening, som udbyder lejeboligen.

Flytter du derimod i en privat bolig med en privat udlejer, så kan du ikke søge om indskudslån hos Danmarks kommuner. Her skal du selv kunne lægge pengene kontant i stedet.

Hvornår kan en kommune afvise din ansøgning om indskudslån?

Selvom danske statsborgere i nød i udgangspunktet har ret til at modtage et indskudslån fra kommunen, så kan kommunen dog i nogle tilfælde afvise låneansøgningen. Kommunen kan afvise din ansøgning, hvis mindst et af følgende kriterier er opfyldt:

  • Hvis kommunen vurderer, at du ikke har brug for lånet – fx hvis du allerede har en opsparing med nok penge på kontoen.
  • Hvis den nye husleje ligger på over halvdelen af husstandens samlede indkomst.
  • Hvis du i forvejen har et gammelt indskudslån, som ikke er indfriet.

Bemærk, at kommunerne stadig kan acceptere indskudslånet, selvom et eller flere af ovenstående kriterier er tilfældet. Det kan derfor aldrig skade at prøve at søge.

Lån penge til indskud i dag

Hvis du ikke kan få et indskudslån gennem kommunen, så findes der heldigvis mange andre muligheder for at få et indskudslån i Danmark.

Du kan fx hurtigt og nemt ansøge om et indskudslån gennem vores ansøgningsmodul her på siden. Det er gratis, helt uforpligtende og så tager det blot et par minutter.

Mange banker har taget terminologien på sig, og tilbyder særlige indskudslån med favorable vilkår for dem, der får dem. Bankerne er, modsat kommunen, under ingen omstændigheder forpligtet på at yde dig et indskudslån. Alligevel kan bankerne i nogle tilfælde vise sig mere villige end kommunen til at låne dig pengene – især hvis du kan stille med god garanti.

Hvornår skal indskudslånet betales tilbage?

Hvornår du skal betale dit indskudslån tilbage afhænger af hvilken type indskudslån, du har fået.

Hvis der er tale om et indskudslån, som du har fået fra kommunen, så skal du begynde at betale af på indskudslånet senest 5 år efter du har fået indskudslånet. Derudover skal du også begyndte at betale af på indskudslånet, når du fraflytter din lejebolig – også selvom der endnu ikke er gået 5 år.

Hvor lang tid du kan afdrage indskudslånet over afhænger af hvad du bor i.

  • Bor du i lejlighed, så har du 10 år til af afdrage dit boligindskudslån.
  • Bor du i enkeltværelse, så har du 5 år til at afdrage dit boligindskudslån.

Du har frihed til selv at vælge hvad du vil afdrage med om måneden – så længe du overholder en afdragsordning, der sikrer en fuld indfrielse af indskudslånet inden for de ovennævnte rammer, selvfølgelig. 

Du kan altså ikke afdrage med en sølle 10’er om måneden på et indskudslån på 20.000 kr.

Hvis der derimod er tale om et indskudslån, som du har fået fra banken, så er reglerne ikke faste. Her skal du aftale en afdragsordning med den enkelte bank – og hvor god denne afdragsordning er afhænger bl.a. af hvor god du er til at forhandle en god aftale.

Hvilken sikkerhed kan man stille for et indskudslån?

Et lån til indskud skal ikke ses som en investering i aktiver som sådan. Derimod kan et indskudslån betragtes som en form for “adgangsbillet” til at få en lejebolig.

Det gør desværre også, at indskudslånet ikke kommer med en “indbygget” sikkerhed som sådan. Hvis banken fx skulle låne dig til et hus eller en bil, så har banken huset eller bilen som pant. I tilfælde af, at du ikke kan betale dit lån tilbage, ville banken altså her kunne overtage dine aktiver, og trække værdien ud af dem.

Det samme gør sig bare ikke gældende med et indskudslån. Her får du nemlig ikke et værdifuldt aktiv ud af dem – andet end et sted at bo med tag over hovedet, selvfølgelig. Det kan en bank nu ikke bruge til særligt meget.

Kan jeg få et kommunalt indskudslån, selvom jeg betaler af på et tidligere indskudslån hos kommunen?

Det korte svar er nej – og dog.

I udgangspunktet kan en kommune afvise din låneansøgning, hvis du allerede i forvejen har et kommunalt indskudslån hos kommunen, som du mangler at indfri. Det betyder ikke, at du automatisk vil få en afvisning hvis du søger – det betyder blot, at kommunen er fri til at afvise din ansøgning.

Med andre ord er det altså et gratis forsøg.

Men der findes også en anden måde til at omgå restriktionen på mængden af indskudslån: Hvis du flytter ud af kommunen. Flytter du til en ny kommune, så har den nye kommune igen pligt til at yde dig indskudslånet, hvis din situation opfylder de øvrige betingelser.

Kan man låne til indskud på trods af registrering i RKI?

Det korte svar er ja – men det er selvfølgelig en smule mere kompliceret end at skulle optage et almindeligt lån.

Du kan ikke låne til indskud på almindelig vis, hvis du er registreret i RKI. Dog kan du flere steder tegne det, man kalder for et kautionist-lån. Her er det ikke dig selv, der hæfter for gælden, men derimod en kautionist – hvilket er en person, du kender (ven eller familie), som skriver under på lånedokumentet sammen med dig.

Kautionist-lån kan være gode, hvis du har brug for et indskudslån til at flytte i en ny bolig, men mangler midlerne – og du i forvejen betaler af på et gammelt indskudslån.

Andre måder at låne penge til indskud på

Hvis du hverken kan låne penge hos kommunen eller hos din bank, så har de fleste stadig et kort på hånden endnu: Gavnlige venner og familie.

Hverken din familie eller dine venner ønsker at se dig på gaden. Og hvis du virkelig står i en situation, hvor du har desperat brug for penge til et indskud, så plejer de ikke at være mange henvendelser væk, hvis du spørger dine kære.

Husk selvfølgelig at spørge forsigtigt og ydmygt, så du ikke brænder broer. Om muligt vil vi altid anbefale, at du afsøger enhver mulighed for at låne uden om dine venner og familie før du går til dem.