Indskudslån: Lån penge til indskuddet, og kom godt i hus

Har du brug for at låne til et indskud?  Herunder har vi gjort det beskidte arbejde, og samlet alle de informationer, du skal vide om indskudslån i Danmark i 2023. Find ud af hvad et …

Har du brug for at låne til et indskud? 

Herunder har vi gjort det beskidte arbejde, og samlet alle de informationer, du skal vide om indskudslån i Danmark i 2023.

Find ud af hvad et indskudslån er, hvor og hvordan du kan søge om at låne penge til at betale indskuddet til din nye bolig, hvordan du betaler dit afdrag og hvad de øvrige betingelser som fx renter på lånet og hvad tilbagebetalingsperioden afhænger af.

Du har selvfølgelig også mulighed for nemt og hurtigt at få udbetalt et lån til et indskud direkte gennem vores lånemodul her på siden, fortæl os hvor mange penge, du har brug for, og hvor lang en afdragsordning, du ønsker – så sender vi din låneansøgning om indskudslån videre til de låneudbydere, vi samarbejder med.

Det vil sige det kræver kun en enkelt ansøgning om lån for at søge lån til indskud flere forskellige steder, du får svar på din ansøgning inden for ganske kort tid, og så vælger du blot det lån, der passer dig bedst.

Hvad er et indskudslån?

Et indskudslån – også kaldet et boligindskudslån eller depositum – er et lån, der dækker det indskud, som du skal betale når du flytter ind i din nye lejebolig.

Indskuddet dækker i virkeligheden ofte over to forskellige poster: depositum og forudbetalt leje.

Depositum er et beløb svarende til 3 måneders husleje, som du indbetaler til din udlejer ved indflytning, udlejer hensætter depositummet til istandsættelse samt eventuelle skader, og det tages i brug når du en dag flytter fra lejeboligen. Er der penge til overs fra depositummet vil du få dem udbetalt, når istandsættelsen er færdig.

Forudbetalt leje er et beløb, der dækker huslejen forud i 1-3 måneder, den forudbetalte leje er udlejers sikkerhed for, at du kan betale din husleje selvom du har opsagt boligen. Ved opsigelse er det den forudbetalte husleje, der “betaler” dine sidste en til tre måneder i lejeboligen.

Forudbetalt leje skal altså ikke bruges til at sætte boligen i stand ved fraflytning.

Det siger sig selv, at indskuddet – kombinationen af depositum og forudbetalt husleje – ofte er rigtig mange penge. Ja, faktisk er det ofte 6 gange størrelsen på en almindelig måneds husleje. 

Og det er altså ikke alle, der selv har en opsparing til at stå, der er stor nok til at man kan betale et beløb af en sådan størrelsesorden, netop derfor er et lån til depositum et oplagt valg – for der er mange muligheder for at der ydes lån til indskud.

Lån hos kommunen når der skal betales indskud

Det er i flere tilfælde muligt at låne hos kommunen, når der skal betales depositum, et sådan lån vil være beregnet til et indskud til boliger i et alment byggeri også kaldet almene boliger.

For at man kan søge kommunen om at yde beboerindskudslån til almene boliger, er der krav der skal kunne opfyldes blandt andet at tidligere beboerindskudslån er tilbagebetalt, at dine økonomiske forhold er så din indkomst er under en bestemt grænse, at du ikke allerede bor i en tilfredsstillende bolig i samme kommune.

Kommunen bestemmer om du kan få et beboerindskud lån og vil give afslag hvis lejen overstiger halvdelen af din husstands indtægt, eller du har en tilstrækkelig formue til selv at kunne betale indskud.

Flytter du derimod i en privat bolig med en privat udlejer, så kan du ikke søge om indskudslån hos Danmarks kommuner. Her skal du selv kunne lægge pengene kontant i stedet.

Hvornår kan en kommune afvise din ansøgning om indskudslån?

Selvom danske statsborgere i nød i udgangspunktet har ret til at modtage et indskudslån fra kommunen, så kan kommunen dog i nogle tilfælde afvise låneansøgningen. Kommunen kan afvise din ansøgning, hvis mindst et af følgende kriterier er opfyldt:

  • Hvis kommunen vurderer, at du ikke har brug for lånet – fx hvis du allerede har en opsparing med nok penge på kontoen.
  • Hvis den nye husleje ligger på over halvdelen af husstandens samlede indkomst.
  • Hvis du i forvejen har et gammelt indskudslån, som ikke er indfriet.

Bemærk, at kommunerne stadig kan acceptere indskudslånet, selvom et eller flere af ovenstående kriterier er tilfældet. Det kan derfor aldrig skade at prøve at søge, lån hos kommunen til indskud er trods alt det billigste lån du kan finde.

det er også vigtigt at være opmærksom på at der kan være mere lempelige regler for unge uddannelsessøgende.

Lån penge til indskud i dag

Hvis du ikke kan få et indskudslån gennem kommunen, så findes der heldigvis mange andre muligheder for at få et indskudslån i Danmark.

Du kan fx hurtigt og nemt ansøge om et indskudslån gennem vores ansøgningsmodul her på siden. Det er gratis, helt uforpligtende og så tager det blot et par minutter.

Mange forskellige banker har taget terminologien på sig, og tilbyder særlige indskudslån med favorable vilkår for dem, der får dem. Bankerne er, modsat kommunen, under ingen omstændigheder forpligtet på at yde dig et indskudslån.

Alligevel kan bankerne i nogle tilfælde vise sig mere villige end kommunen til at låne dig pengene – især hvis du kan stille med god garanti og ikke har alt for mange udgifter.

Hvornår skal indskudslånet betales tilbage?

Hvornår du skal betale dit indskudslån tilbage, afhænger af hvilken type indskudslån, du har fået.

Hvis der er tale om et indskudslån, som du har fået fra kommunen, så skal du begynde at betale renter og betale af på indskudslånet senest 5 år efter du har fået indskudslånet. Derudover skal du også begyndte at betale af på indskudslånet, når du fraflytter din lejebolig – også selvom der endnu ikke er gået 5 år.

Hvor lang tid du kan afdrage indskudslånet over, afhænger af hvad du bor.

  • Bor du i lejlighed, så har du 10 år til af afdrage dit boligindskudslån.
  • Bor du i enkeltværelse, så har du 5 år til at afdrage dit boligindskudslån.

Du har frihed til selv at vælge hvad du vil afdrage med om måneden – så længe du overholder en afdragsordning, der sikrer en fuld indfrielse af indskudslånet inden for de ovennævnte rammer, selvfølgelig. 

Du kan altså ikke afdrage med en sølle 10’er om måneden på et indskudslån på 20.000 kr.

Hvis der derimod er tale om et indskudslån, som du har fået fra banken, så er reglerne ikke faste. Her skal du aftale en afdragsordning med den enkelte bank – og hvor god denne afdragsordning er afhænger blandt andet af hvor god du er til at forhandle en god aftale.

Hvilken sikkerhed kan man stille for et indskudslån?

Et lån til indskud skal ikke ses som en investering i aktiver som sådan, derimod kan et indskudslån betragtes som en form for “adgangsbillet” til at få en lejebolig.

Det gør desværre også, at indskudslånet ikke kommer med en “indbygget” sikkerhed som sådan, hvis banken fx skulle give dig et lånetilbud til et hus eller en bil, så har banken huset eller bilen som pant, i tilfælde af, at du ikke kan betale dit lån tilbage, ville banken altså her kunne overtage dine aktiver, og trække værdien ud af dem.

Det samme gør sig bare ikke gældende med et indskudslån, her får du nemlig ikke et værdifuldt aktiv ud af dem – andet end et sted at bo med tag over hovedet, selvfølgelig.

Kan jeg få et kommunalt indskudslån, selvom jeg betaler af på et tidligere indskudslån hos kommunen?

Det korte svar er nej – og dog.

I udgangspunktet kan en kommune afvise din låneansøgning, hvis du allerede i forvejen har et kommunalt indskudslån hos kommunen, som du mangler at indfri, det betyder ikke, at du automatisk vil få en afvisning hvis du søger – det betyder blot, at kommunen er fri til at afvise din ansøgning.

Med andre ord er det altså et gratis forsøg.

Men der findes også en anden måde til at omgå restriktionen på mængden af indskudslån: Hvis du flytter ud af kommunen. Flytter du til en ny kommune, så har den nye kommune igen mulighed for at yde dig indskudslånet, hvis din situation opfylder de øvrige betingelser.

En anden mulighed kaldes frivillige lån, her har kommunen frivilligt mulighed for at i hovedregel yde lån til indskud hos fx almen bolig.

Kan man låne til indskud trods RKI?

Det korte svar er ja – men det er selvfølgelig en smule mere kompliceret at få et lån til indskud når man er i RKI – eller debitor registret end at skulle optage et almindeligt lån.

Du kan ikke låne til indskud på almindelig vis, hvis du er registreret i RKI, dog kan du flere steder tegne det, man kalder for et kautionist-lån. Her er det ikke dig selv, der hæfter for gælden, men derimod en kautionist – hvilket er en person, du kender (ven eller familie), som skriver under på lånedokumentet sammen med dig.

Kautionist-lån kan være gode, hvis du har brug for et indskudslån til at flytte i en ny bolig, men mangler midlerne – og du i forvejen betaler af på et gammelt indskudslån.

Andre måder at låne penge til indskud på

En anden måde at låne penge til indskud hos andre end banker, kommuner, familie eller venner er gennem hurtige lån som at låne penge online, at låne til indskud online er en mulighed hvis din samlede økonomi er god nok til at du kan betale lånet tilbage i den aftalte løbetid.

At låne indskud online er absolut ikke det billigste indskudslån, derfor er det vigtigt at du undersøge lånet nøje i forhold til rente, gebyrer, øvrige omkostninger og lånets årlige omkostninger, og sammenligner med din økonomiske situation så du er helt sikker på at det er en god mulighed.