Lån til ny bil

                                     Et billån er et lån der er beregnet til at hjælpe dig med finansieringen af en ny eller brugt bil, mens nogle lån specifikt er designet til køb af biler, er der også andre …

                                    

Et billån er et lån der er beregnet til at hjælpe dig med finansieringen af en ny eller brugt bil, mens nogle lån specifikt er designet til køb af biler, er der også andre forskellige lånetyper som kan anvendes til køb af bil, selvom de ikke oprindeligt er tiltænkt som billån.

Du kan derfor opleve at de forskellige lånetilbud giver dig fleksibilitet til at finansiere dit bilkøb, det er dog vigtigt at undersøge hvert lånetilbud nøje, så du kan finde det billigste lån til din nye bil.

Prisen og vilkårene for billån varierer betydeligt mellem de forskellige lån og låneudbydere, for eksempel kræver visse låneudbydere, at låntager stiller bilen som sikkerhed for at du kan låne penge hos dem, dette giver långiver en form for garanti for dit billån.

Andre udbydere kan bede om en udbetaling for at du kan optage lånet, i stil med udbetalingen ved et huskøb, men der er også hos mange låneudbydere muligheder for at finansiere hele købsprisen uden en udbetaling.

Dette spektrum af muligheder betyder, at det er vigtigt at sammenligne de forskellige tilbud for at finde det lån, der passer bedst til ens personlige økonomi og behov.

Opsummeret er billån en vej til at realisere et bilkøb, med flere tilgange og vilkår hvor et billån afhænger af låneudbyderens krav og låntagers økonomiske situation, ved at være opmærksom på disse forskelle, kan man vælge det mest fordelagtige lån til sit næste bilkøb.

 Find det billigste lån når du vil købe bil

Billånets pris varierer afhængigt af flere faktorer som biltype (elbil eller fossilbil), bilens alder og købspris, hvor mange penge du vil låne, udbetalingens størrelse, lånets løbetid, samt de specifikke tilbud fra låneudbyderne.

Når du vil låne penge til en ny bil, inkluderer omkostningerne for et billån både renter, etableringsgebyrer og løbende gebyrer.

For at finde det billigste billån, er det vigtigt at sammenligne lån her skal du sammenligne ÅOP (Alle låneudbydere er forpligtet til at oplyse lånets ÅOP som er Årlige Omkostninger i Procent), som viser de reelle årlige omkostninger ved lånet inklusiv alle gebyrer og renter.

Det er vigtigt at huske på, at ÅOP kun kan sammenlignes mellem lån med samme lånebeløb, rentetype og løbetid, det anbefales at indhente mindst to til tre lånetilbud, så du kan få et overblik over de billigste billån, hvilket især er væsentligt når du skal låne mange penge.

Hvis du står mellem to lån med samme pris, udbetaling og løbetid, bør du vælge det med den laveste ÅOP.

Hvis to lån har samme ÅOP, er det fordelagtigt at vælge det med højere rente og lavere etableringsgebyrer, hvis du overvejer at sælge bilen inden lånet udløber, da renteudgifter er fradragsberettigede, modsat etableringsomkostninger.

 Skal billånet være med fast eller variabel rente

Når du skal vælge mellem et billån med fast eller variabel rente, er det her hvad du bør overveje:

Fast Rente: Et billån med fast rente er generelt lidt dyrere end et med variabel rente.

Fordelen ved et billån med fast rente er dog, at du får en fast månedlig ydelse gennem hele lånets løbetid, hvilket giver dig økonomisk forudsigelighed, da du aldrig vil opleve at renten stiger.

Et billån med en fast rente kan være en fordel, hvis billånet udgør en stor del af din gæld, da du undgår risikoen for at din månedlige betaling stiger hvis renten stiger.

Variabel Rente: Med et billån med en variabel rente kan din rente ændre sig over tid.

Hvilket betyder, at dine månedlige ydelser kan stige eller falde, alt efter om renten falder eller stiger. Selvom dette kan virke mere risikabelt, er det vigtigt at huske på, at et billån ofte er mindre end et boliglån, og derfor er risikoen lavere.

Et billån med en variabel rente kan være attraktivt, især i de perioder med en fordelagtig rente.

Sådan vælger du: Overvej din økonomiske situation og din tolerance over for risiko.

Ønsker du forudsigelighed er fast rente det bedste valg, ligesom i perioder med den laveste rente er fast rente også den oplagte løsning.

Er du mere risikovillig og søger muligheden for lavere ydelser, kan variabel rente være vejen frem, dette kan også være en fordel i perioder hvor renten er høj, da du senere muligvis kan få glæde af en mere attraktiv rente.

Hvor kan du ansøge om et billån

Der er flere muligheder for at få et billån, hvilket giver dig muligheden for at undersøge markedet, beregne lån og dermed finde det billigste billån, du kan blandt andet kigge på følgende muligheder

Få dit billån gennem realkredit: Overvejer du at få et billån gennem et realkreditinstitut? Kan det være en oplagt mulighed for at få et billigt lån til din nye bil.

Hvis du ejer en bolig med friværdi, kan det ofte være den mest økonomiske løsning til at optage nye billån som er sikret i din ejendom.

I Danmark tilbyder realkreditinstitutter typisk mere fordelagtige lånevilkår for ejerboliger end de traditionelle billån, tal med din bank for at se, om du kan bruge dit realkreditlån til at købe en bil.

Det er normalt en fordelagtig mulighed, hvis det samlede lånebeløb ikke overstiger 80% af din boligs friværdi, de fleste banker kan desuden tilbyde lån op til 95% af boligens værdi.

Valget mellem et prioritetslån og et realkreditlån afhænger af en række faktorer. Det er vigtigt at undersøge, hvilken lånetype der bedst matcher dine behov og økonomiske situation, for at sikre dig et billigt billån.

Få dit billån gennem banken: Når du overvejer et billån, er det afgørende at sammenligne priser mellem forskellige banker, mange banker har en låneberegner du kan bruge til at beregne lånet, her kan du ofte bruge en billån beregner.

Priserne varierer ikke kun fra bank til bank, men også baseret på dit kundeforhold, nogle pengeinstitutter tilbyder endda særlige lånemuligheder til medlemmer af visse fagforeninger eller organisationer.

Før du beslutter dig, er det vigtigt at vurdere din økonomi grundigt og overveje, om det kan betale sig at skifte bank for at få et bedre lånetilbud til dit bilkøb.

Få dit billån hos forhandleren: At vælge at optage et lån hos bilforhandleren kan virke fristende, især når du allerede er på stedet.

Ofte kan det være lige så økonomisk fordelagtigt at finansiere din bil gennem forhandlerens finansiering som med de mest konkurrencedygtige banktilbud, dette er især gældende for dyrere biler, hvor forhandlerfinansiering typisk tilbyder et billån med lav rente, selvom opstartsgebyrerne kan være højere.

Her er det er essentielt at sammenligne billån fra forhandleren med det samlede omkostningsniveau, inklusiv alle gebyrer og ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) efter skat, med hvad du ville betale for et lignende lån i banken.

Husk, at bilforhandleren tjener en provision ved at formidle lånet, og der kan også blive tilføjet et ekstra gebyr på mellem 2.000 og 6.000 kr. til lånet.

Disse startgebyrer kan ikke trækkes fra i skat, hvilket kan gøre lånet dyrere på lang sigt sammenlignet med et banklån, selv hvis den månedlige ydelse med den lave rente og den årlige omkostning før skat virker lav.

Det er derfor vigtigt at forhandle om startgebyrer med forhandleren, hvis du vælger deres finansiering. Husk også, at du har 14 dages fortrydelsesret på selve finansieringen, men ikke på bilkøbet, når du optager et lån gennem forhandleren.

Disse ting understreger vigtigheden af at sætte sig ind i alle omkostninger og vilkår, før man træffer en beslutning om at få et billån gennem en bilforhandler.

Gå udenom de dårlige overraskelser

For at undgå dyre overraskelser, skal du altid vælge det billån med den laveste ÅOP, er ÅOP næsten ens mellem to forskellige billån, er det en fordel at gå efter det billån med de mindste oprettelsesomkostninger, da du ikke kan trække disse fra i skat. Vær også opmærksom på eventuelle ‘skjulte gebyrer’ som:

 • Månedlige administrationsgebyrer
 • Gebyrer for tidlig indfrielse
 • Evt. gebyrer for pant aflysning ved lånets afslutning

Sørg for at se lånevilkårene på udbyderens hjemmeside eller få dem tilsendt, dette vil sikre at du undgår uventede udgifter.

Find et billån med en god løbetid

Valg af løbetid på et billån er afgørende og bør afstemmes med bilens værditab, til en ny eller nyere bil, er der en længere løbetid ofte på 6-8 år passende, hvis du kører 10.000-20.000 km årligt, for dem, der kører 40.000-60.000 km årligt, er en kortere løbetid på 3-5 år mere hensigtsmæssig.

 En stor udbetaling kan miste sin værdi, hvis lånet er for langt, dette kan betyde, at du ikke har noget til overs til din næste bil, lån med en lang løbetid på 10 år kan medføre, at lånebeløbet overstiger bilens værdi i de første mange år, derfor er en kort løbetid mere fordelagtig.

 Alternativt kan bilkøb finansieres gennem ejerboligen, hvis du har friværdi, at få et billån gennem friværdien kan tilbyde lavere renter sammenlignet med traditionelle billån.

Et andet alternativ er et kreditforeningslån, som kan strække sig over en længere løbetid med 20 eller 30 år, selvom det umiddelbart kan virke som en oplagt løsning med en lang løbetid pga. de lavere månedlige udgifter, vil det i sidste ende ofte betyde at du betaler for en bil, som ikke længere er i brug.

Det er vigtigt at overveje lånets løbetid nøje, for at sikre det matcher med bilens levetid og dit kørselsbehov.

 Find det billån der passer bedst til dig

At finde det bedste billån hos en låneudbyder handler om at tilpasse lånet til din økonomi og personlige behov, da der ikke findes et universelt “bedste” lån, da et billån er et større lån er det vigtigt at se sig godt for.

Her er nogle nøglepunkter, du bør overveje, når du skal ansøge om et billån så du kan vælge det mest fordelagtige lån for dig:

 1. Bilens levetid: Din plan for, hvor længe du vil beholde bilen, påvirker valget mellem lave etableringsomkostninger og lav rente. Hvis du planlægger at skifte bil inden for kort tid, kan et lån med højere rente og lave opstartsgebyrer være mere økonomisk, end et lån hvor renten er lav.
 2. Lånets Løbetid: Længden på dit lån påvirker dine månedlige betalinger. Et langvarigt lån reducerer den månedlige ydelse, men kan samlet set blive dyrere at tilbagebetale dit lån på grund af renter.
 3. Økonomisk Overkommelig: Vurder, hvad du realistisk kan håndtere af månedlige betalinger. Det er vigtigt at forstå alle aspekter af lånet, herunder renten, årlig rente, gebyrer, og den samlede omkostning (ÅOP), for at træffe en informeret beslutning.

Ved at fokusere på disse tre aspekter kan du lettere navigere i valget af billån og finde et, der matcher dine behov og økonomiske situation bedst. Husk, at den bedste løsning afhænger af dine personlige forhold og prioriteter.

Er billån uden udbetaling en mulighed

At købe en bil er en stor beslutning, og der findes mange muligheder for finansiering, en af disse muligheder er at tage et billån uden udbetaling så låneudbyderens penge finansiere hele bilkøbet.

Et billån hos en låneudbyder uden udbetaling indebærer altså, at alle pengene til bilens pris dækkes af lånet, så du ikke behøver at have sparet op på forhånd, til din nye bil.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på at det er lettere at få et billån uden udbetaling til nye biler end til ældre biler, men det er ikke umuligt at finansiere en brugt bil på denne måde.

 Overordnet set giver et billån uden udbetaling dig mulighed for at købe en bil uden at skulle betale noget i forvejen, hvilket kan være en stor fordel, hvis du ikke har mulighed for at spare op.

 Det kan til brugte biler også være en mulighed at finansiere dit bilkøb med et forbrugslån.

Et billån uden udbetaling vil oftest ikke gå under betegnelsen et billigt billån, derfor er det også benytte sig af muligheden for at beregne lån med en låneberegner når du undersøger muligheder og deres forskelle.

Fordele og ulemper ved billån uden udbetaling

 At vælge et billån uden udbetaling kan virke som en dårlig idé, men det er ikke nødvendigvis sandt.

Din kreditværdighed – som fast job, et godt budget, ejendom, og ægteskabelig status – kan sikre dig et fordelagtigt lån, selv uden udbetaling. Dette betyder også, at du kan bevare din opsparing, på den anden side, ved at lægge en udbetaling, øger du dine chancer for at få et lån med lavere rente.

Generelt får låntagere, der kan lægge mindst 10% i udbetaling, de mest attraktive lånetilbud.

Pant i bilen

Hvis du overvejer at købe en ny bil, der ligger over dit budget, kan et billån med pant ofte være en løsning.

Der findes forskellige typer af billån, og det er vigtigt at være opmærksom på detaljerne, især hvis lånet indebærer pant i bilen.

Man kan altid se på Tjekbil om der er restgæld i en bil man ønsker at købe.

Pant er låneudbyderens sikkerhed

Når du låner penge til køb af en bil, kræver din långiver ofte en sikkerhed for lånet, denne sikkerhed kommer typisk i form af et pant i bilen, pantet tjener som en garanti for låneudbyderen, hvis der opstår tvivl om din evne til at tilbagebetale lånet. Derved sikrer långiveren sig mod tab.

Det vil sige at din låneudbyder kan kræve at du sælger din bil igen, i tilfælde af at du ikke kan tilbagebetale dit lån til det aftalte tidspunkt, på den måde kan låneudbyderen få dækket sine udgifter.

Køb bil – tjekliste

 1. Saml lånetilbud: Start med at indhente lånetilbud fra forskellige låneudbydere, det er vigtigt at sammenligne deres priser, renter og omkostninger for at finde det bedste tilbud.
 2. Forstå ÅOP: Fokuser på ÅOP, som står for de årlige omkostninger i procent, dette tal hjælper dig med at forstå det reelle omfang af låneomkostningerne.
 3. Forhandl Etableringsomkostninger: Undersøg mulighederne for at forhandle etableringsomkostningerne ned hos dem der tilbyder billån, så du kan spare penge.
 4. Vis Økonomisk Styring: Et veludarbejdet budget viser låneudbydere, at du har kontrol over din økonomi, hvilket kan være til din fordel.
 5. Tjek Bilen Ved Privatkøb: Når du har fundet bilen du ønsker at købe gennem privat handel, så brug en nummerpladeopslagsservice som tjekbil for at undgå ubehagelige overraskelser med bilen.
 6. Inkluder Forsikring: Glem ikke at medregne forsikring i dine økonomiske overvejelser, da det er en essentiel udgift.
 7. Brug FDMs Tjekliste: FDM tilbyder en hjælpsom tjekliste for bilkøbere, som dækker vigtige punkter, man bør være opmærksom på ved bilkøb.
 8. Vær Grundig med Brugte Biler: Når du køber en brugt bil, så vær ekstra opmærksom. Mybanker har samlet vigtige tips til, hvad du skal holde øje med ved køb af en brugt bil.
 9. Uddan Dig: Viden er magt. Sørg for at lære alt, hvad du kan om bilkøb og hold især øje med tips til køb af brugte biler for at træffe en velinformeret beslutning.

Denne tjekliste kan være med til at gøre processen med bilfinansiering mere overskuelig og hjælpe dig med at træffe bedre beslutninger undervejs.