Energilån – Lån til energiforbedringer af din bolig

Energilån er en finansieringsmulighed for boligejere, der ønsker at investere i energiforbedrende tiltag til deres hjem, energilånet er specielt designet til at hjælpe boligejere med at finansiere projekter, der kan reducere energiforbruget, modsvare de stigende …

energilån

Energilån er en finansieringsmulighed for boligejere, der ønsker at investere i energiforbedrende tiltag til deres hjem, energilånet er specielt designet til at hjælpe boligejere med at finansiere projekter, der kan reducere energiforbruget, modsvare de stigende energipriser og forbedre energieffektiviteten i deres hjem.

Et energilån kan bruges til forskellige former for energiforbedringer såsom installation af solpaneler eller solceller, isolering af lofter og vægge, nye døre, udskiftning af vinduer med mere effektive modeller samt installation af varmepumpe konvertering til fjernvarme eller anden varmekilde hvad enten det er et vandbårent varmeanlæg, luft til luft varmepumpe, isolering døre mm.

Energi lånet giver boligejerne mulighed for at gennemføre disse projekter uden at skulle betale en samlet tilbagebetaling – i stedet bliver det et udbetalt beløb hvor man kan sprede tilbagebetalingen over flere år, hvilken løbetid lånet har afhænger af den låne aftale du får forhandlet med din låneudbyder.

Vælger du at få et energilån i din bank, vil bankens godkendelse af lånet ofte indebære at energiforbedringer i din bolig er sammenhængende med energistyrelsens positivliste, her er det også vigtigt at være opmærksom på at der kan være krav om oplysning hvis lånet mod forventning ikke bruges til de planlagte energiforbedringer.

Hvad er et energilån?

Et energilån er til for at hjælpe boligejere i deres indsats for at foretage energiforbedringer af boligen et lån til energiforbedringer er altså øremærket så man skal bruge lånet til at energiforbedre boligen.

Energilånet kan bruges til forskellige formål såsom udskiftning af oliefyr med en vand varmepumpe, udvendig isolering af boligens vægge.

For at være berettiget til et energilån skal du have fast ejendom som hus, ejerlejlighed eller sommerhus. Lånebeløbet vil variere alt efter dine behov for ydelse og økonomi, et vigtigt krav for at optage lån til energiforbedringer er, at det skal finansiere tiltag, som kan bidrage til at reducere dit hjems samlede energiforbrug.

Energilånet er ofte mere attraktivt end et almindeligt boliglån på grund af den lavere og derfor mere attraktiv rente eller etableringsomkostninger, hvilket betyder at de samlede kreditomkostninger er lavere.

Dette skyldes den grønne omstilling og regeringens ønske om at fremme bæredygtighed og CO2-reduktion i Danmark, derfor er flere finansielle udbydere også begyndt at tilbyde forskellige varianter af energilån til interesserede boligejere, der ønsker at gøre deres hjem mere miljøvenligt og spare penge på længere sigt.

Hvad kan et energilån bruges til?

Isolering af ydervæg, udskiftning med ny varmekilde, isolering døre, samt udskiftning af vinduer og døre, isolering af tag og loft kan være nogle af de energiforbedringer, der kan finansieres gennem et energilån.

Formålet med at investere i disse energibesparende tiltag er at reducere den årlige varmeregning og samtidig øge komforten i hjemmet. Især ældre boliger har ofte brug for en opgradering i forhold til isolering og udskiftning af gamle vinduer, hvilket også ofte vil give et bedre indeklima.

Udover isolering og udskiftning af vinduer kan et energilån også anvendes til køb af energirigtige hvidevarer som fx vaskemaskiner eller køleskabe, disse hvidevarer har en mere effektiv brug af strøm end ældre modeller, hvilket igen vil resultere i en lavere elregning på sigt.

Det er vigtigt at huske på, at selvom disse tiltag kræver en vis investering i starten, vil det betale sig på sigt ved besparelser på varme- og elregningen.

En anden energiforbedring man kan finansiere gennem et energilån, er efterisolering. Hvis ens hus allerede er isoleret, men stadig føles koldt om vinteren eller varmt om sommeren, kan hulmursisolering være den rigtige løsning.

Ved denne proces isolerer man væggene udenpå eller indvendig med mineraluld eller lignende materialer for at undgå kuldebroer, efterisolering kan også være relevant i forhold til loft og tag for at undgå varmetab.

Energilån – Er det en god idé?

En investering i energibesparende tiltag kan være som at plante et træ, hvor man først skal lægge en indsats i form af tid og penge, men som på sigt vil give en økonomisk gevinst, et energilån kan være den økonomiske hjælp, der gør det muligt at gennemføre de nødvendige investeringer. Men er det altid en god ide at tage et energilån?

Det afhænger af flere faktorer. Først og fremmest skal man overveje, om man har råd til at dække udgifter til lånet hver måned uden problemer, samtidig bør man overveje, hvor meget man potentielt kan spare på sin varmeregning efter installation af f.eks. energirigtige vinduer eller en varmepumpe, hvis besparelsen overstiger renteudgifterne på lånet, så kan det være en god ide at tage et energilån.

Da der ofte er en lav rente på et lån til energiforbedringer, vil det også på længere sigt være en fordel at låne til energiforbedring i din bolig, da lånets løbetid vil være kortere end ved højrente lånet, så selv hvis energibesparelsen bliver spist op af afbetaling på lånet, vil der stadig være væsentlige besparelser når lånet er betalt.

En anden fordel ved at lave en energirenovering af din bolig er at den energiforbedring du får glæde af i din bolig også vil øge boligens værdi, at øge boligens værdi er både en fordel hvis du ønsker at sælge en dag, men kan ofte også give dig flere muligheder for et lån i din boligs friværdi.

Er du i tvivl er det altid muligt at tale med en rådgiver

Sådan ansøger du om et energilån

Hvis du ønsker at finansiere din energirenovering eller investere i energibesparende tiltag i dit hjem, kan du overveje at låne penge til dette formål.

Først og fremmest skal du undersøge forskellige muligheder for lån og finde de bedste vilkår og renter. Dette kan gøres ved at sammenligne tilbud fra forskellige banker, som tilbyder energilån.

Du kan også vælge at bruge en platform som vores samarbejdspartner for at få et overblik over dine muligheder, her søger du om lånet flere steder ved blot at sende en ansøgning.

Når du har valgt det bedste lånemulighed for dig, skal du ansøge om lånet ved den finansielle institution, der yder lånet, ansøgningsprocessen er normalt hurtig og nem online eller via telefon.

Det er vigtigt at læse betingelserne grundigt igennem inden ansøgning og sørge for at have alt nødvendigt dokumentation klar, såsom bevis for indkomst eller ejendomsret.

Søger du om energi lån i din bank fx med et realkreditlån er det vigtigt at have papirerne klar, da du skal fremvise dokumentation fra et håndværkertilbud/ tilbud fra byggemarked, det er vigtigt med tilstrækkelig dokumentation dvs. hjemmelavede budgetter på energi tiltag er ikke nok dokumentation, ligesom du også kan blive bedt om at fremvise opfølgende dokumentation på arbejdet.

Hvilken rente gælder for energilån?

Rentesatsen på lån til finansiering af energieffektive tiltag varierer, afhængigt af bankernes vurdering af ansøgningen, det betyder, at jo bedre ens kreditvurdering er, desto lavere rente kan man få på sit energilån, renten kan også variere afhængigt af lånebeløbet og løbetiden.

Når man optager et energilån til energiforbedringer i hjemmet, kan det være en god idé at undersøge de forskellige banker og deres rentesatser, typisk er der mulighed for at låne til en fast rente det er også en fordel at have styr på sine omkostninger og fastsætte et budget for projekterne.

I sidste ende handler det om at finde den bedste løsning til ens individuelle behov, man bør tage sig tid til at undersøge sine muligheder grundigt og søge rådgivning fra eksperter indenfor feltet, så man opnår den bedst mulige rente og økonomisk gevinst ved sit valg af energilån.